Mastervolt marine

Mastervolt en Steyr's aandrijfsysteem van de toekomst

Mastervolt en Steyr's aandrijfsysteem van de toekomst

 

METS 2010 – Mastervolt stand 02.321 & Steyr Motors stand 09.515

 

Na jarenlang succesvolle samenwerking kondigen Mastervolt, de Nederlandse specialist in energiesystemen, en Steyr Motors, de Oostenrijkse specialist in maritieme dieselmotoren, met trots de presentatie van hun revolutionaire serie hybride aandrijfsystemen gebaseerd op de GPX aan op METS 2010.

 

Mastervolt is altijd een leider geweest op dit baanbrekende gebied, in nauwe samenwerking met de Oostenrijkse motorproducent Steyr.

 

Steyr heeft een uiterst efficiënte en compacte Genset ontwikkeld die een unieke, krachtige dieselmotor combineert met een zeer zuinige PM (permanent magneet) generator. De Genset zal worden geïntegreerd in de GPX modellen. De kern van de Genset is een nieuw ontwikkelde horizontale tweecilinder paralleltwin maritieme dieselmotor met 25 kW gebaseerd op het reeds bewezen Steyr Motors M1 Monoblock-ontwerp, en uitgerust met het gepatenteerde Steyr Motors massabalanssysteem.

 

Er vinden momenteel gesprekken plaats met jachtbouwers als potentiële partners voor praktijktesten. De toepassing van de GPX-technologie resulteert in het perfecte aandrijvings- en elektrisch energiesysteem . Met de voordelen van de elektrische aandrijving en een hoge koppel bij lage snelheden waardoor manoeuvreren zeer gemakkelijk wordt kan men varen met slechts het geluid van het water dat langs de romp glijdt. Het veelvoorkomende nadeel van een beperkt bereik komt niet bij dit systeem voor omdat de GPX werkt als bereikvergroter.

 

De GPX kan het best worden omschreven als een compact, intelligent energiestation met een kleine maar krachtige motor met generator, een omvormer, een drietrapsacculader en een walstroomhub in één keurig pakket. Veel kleiner en lichter dan conventionele generatoren levert het alles voor hoogverbruikende systemen aan boord met een automatische precisie. Door energie uit accu’s te gebruiken om de kleinere en uiterst efficiënte generator te ondersteunen bij piekbelastingen kan er een veel kleinere generator worden gebruikt. Door een generator met variabele snelheid te combineren met een zeer efficiënte permanentmagneet kan de generator nog eens 15 procent kleiner worden en toch hetzelfde vermogen leveren. De ingebouwde omvormer levert pure sinus voor alle toepassingen aan boord, zelfs de meest gevoelige zoals elektrische kookplaten. Omdat het station communiceert met alle andere systemen aan boord via een CANbus-netwerk beheert het op een slimme manier alle walstroomvoeding en garandeert het dat alle soorten accu’s zo snel mogelijk worden bijgevuld.  

 

“De GPX is een van onze strategische ontwikkelingen,” aldus Mastervolt marketingmanager Marc Persoon. “Deel hiervan is een partnerschap met de state-of-the-art motorproducent Steyr. Samen zullen we een nieuwe generatie generatoren ontwikkelen die altijd gebruiksklaar zijn, minder wegen en veel zuiniger zijn qua brandstof.”  

 

“Deze uiterst efficiënte serie hybride aandrijvingsystemen is ontwikkeld om aan te sluiten bij de eisen van jachtbouwers. Kerneigenschappen zijn geoptimaliseerd energiemanagement, een stille vaart en een hoge mate van comfort, flexibele en simpele integratie en minder onderhoud,” zegt Michael Hauenschild, projectmanager bij Steyr Motors.

 

-ENDS-

 

Noot voor de redactie

 

Mastervolt is wereldleider in energiesystemen voor de maritieme, automotive en solarsectoren en wordt vertegenwoordigd in meer dan 80 landen wereldwijd.

 

Mastervolt International, opgericht in 1991, heeft 115 fulltime werknemers in zeven landen en een hoofdkantoor in Amsterdam. Het bedrijf is particulier eigendom van de oprichters, het huidige management en een aantal belangrijke medewerkers.

 

Steyr Motors GmbH is de specialist in dieselmotoren uit de voormalige Steyr-Daimler-Puch

bedrijvengroep. Tientallen jaren aan motorengineering en de productie van dieselmotoren voor allerlei commerciële en militaire voertuigen hebben geresulteerd in de ontwikkeling van de Steyr M1- ("Monoblock") motorfamilie. De producten van Steyr Motors zijn zeer gespecialiseerd wat betreft operationele veiligheid, milieubescherming, vermogensdichtheid en rendement. Hun zeer ervaren ingenieurs, kwaliteitsgarantie en -productie garanderen klanttevredenheid en wereldwijd succes voor Steyr’s producten.

 

Steyr dieselmotoren staan synoniem voor de modernste technologieën, nauwkeurig gebouwd en gemaakt in overeenstemming met Oostenrijks wereldwijde imago op het gebied van motorengineering & -technologie.

 

 

Neem voor meer informatie over Mastervolt contact op met:

Mastervolt International BV, Snijdersbergweg 93, 1105 AN Amsterdam, Nederland

T: +31 20 34 22 100.  F: +31 20 69 71 006

E: mpersoon@mastervolt.com   

www.mastervolt.com

 

 

Neem voor meer informatie over STEYR MOTORS contact op met:

STEYR MOTORS GmbH, Im Stadtgut B1, A-4407 Steyr, Oostenrijk

T: +43 7252/222-11.  F: +43 7252/222-19

E: r.mandorfer@steyr-motors.com   

www.steyr-motors.com

 

 

Voor meer persinformatie, neem contact op met:

Tina Mansell van The Mansell Agency.

T: +44 1202 701705.  M: +44 7973 850012 

E: tina@themansellagency.com   

www.themansellagency.com