close

close
Home / Nieuws / Mastervolt is opnieuw gekozen als officiële leverancier voor de Volvo Ocean Race 2017-2018

Mastervolt is opnieuw gekozen als officiële leverancier voor de Volvo Ocean Race 2017-2018

www.poweredbymastervolt.com

Mastervolt, dé industriespecialist in autonome energiesystemen, is opnieuw gekozen om de elektrische systemen te leveren voor de identieke acht deelnemende Volvo Ocean Race zeilboten. 

De aankondiging van Nick Bice, Hoofd technische ontwikkeling van de Volvo Ocean Race maakte het officieel: “Mastervolt zal de technische rol vervullen op de ‘Boatyard’ én tijdens de Volvo Ocean Race. Daarbij heeft het bedrijf me geholpen te vinden wat ik zoek in een wedstrijdleverancier. In de vorige race was Mastervolt bij elke stop-over aanwezig om op een geweldige manier ondersteuning te leveren. Voor ons is Mastervolt een volwaardig partner en we kijken met plezier uit naar de komende samenwerking.” 

Mastervolt in de wedstrijd

De Volvo Ocean Race is de zwaarste en meest competitieve zeilwedstrijd die elke drie jaar de wereld rond gaat. In de editie 2017-18 zal het er weer heftig aan toegaan. De jachten zullen over grotere afstanden racen en meer stopplaatsen aandoen. Ook is er meer tijd ingelast in de Zuidelijke Oceaan. Het is niet verwonderlijk dat Mastervolt opnieuw gekozen is als officiële leverancier. Door de uitmuntende dienstverlening en de levering van bewezen techniek, is het bedrijf een logische keus. De duurzame installaties voorzien alle systemen van elektriciteit: van de ophaalbare kiel tot de watermaker en het mediacentrum. 

Uit voorgaande wedstrijden is waardevolle technische informatie gehaald. Tijdens de wedstrijd draaien dynamo’s zo’n 88,2 miljoen keer rond terwijl de geavanceerde Lithium Ion accu’s  275 keer diep worden ontladen. Deze accu’s kunnen gelukkig zeven keer langer meegaan, maar toch wordt het gebruik goed geanalyseerd. De engineers van het Mastervolt R&D Lab in Amsterdam evalueren de prestatie van ieder component om zo de apparatuur verder te kunnen verfijnen voor meer betrouwbaarheid in het functioneren bij extreme temperaturen en vochtigheid. 

Meegaan met de ontwikkeling

Het nieuwe ontwerp van de zeilboten geeft ruimte aan de laatste productontwikkelingen van Mastervolt en CZone, wat speciaal is ingericht voor Digital Switching. Iedere installatie moet op elke zeilboot identiek zijn: van het laatste schroefje tot aan de kabelbinders. Op deze manier maakt alleen de bemanning het verschil in de bediening en het gebruik van de elektrische systemen.
Voor de levering van elektriciteit wordt een AC Master 24/1500 geïnstalleerd. Dit geeft de bemanning voldoende stroom voor een koffieapparaat – altijd goed voor het moraal tijdens een storm. Daarnaast vervangt de Combination Output Interface (COI) van CZone een traditionele zekeringskast en geeft meer intelligentie aan het laadsysteem. Het CZone digital control & monitoring netwerk vereenvoudigt de installatie doordat complexe bedrading naar schakel- en zekeringspanelen vervangen wordt door robuuste, state-of-the-art aansluitingen. Bovendien geeft het de mogelijkheid tot automatiseren van ingewikkelde besturings- en monitorfuncties die je vindt op hedendaagse boordsystemen. NMEA kabels zijn vervangen door de Ancor versies voor meer capaciteit, en op het nieuwe CZone Touch 5 kleurenscherm kan alles worden bestuurd en gemonitord. Deze heldere display is waterdicht, heeft WiFi en is goed leesbaar in het volle daglicht. 

Alle belangrijke componenten zullen van afstand worden gemonitord. De gegenereerde data stellen Mastervolt in staat om haar producten continu te verbeteren. “Een goede analogie bestaat met de auto-industrie”, zegt Ton de Winter, EMEA Business Leader bij Mastervolt. “De ontwikkeling van moderne auto’s zou er niet zijn geweest zonder de Formule 1. Door de beschikbare data uit alle systemen te analyseren, zijn we in staat onze producten continu te verbeteren. Zo plukken onze klanten de vruchten van wat we tijdens de Volvo Ocean Race leren.” 

Houd het simpel!

Grote nadruk ligt op het zo eenvoudig en intuïtief mogelijk houden van de Mastervolt installaties.
“We hebben geleerd dat de sleutel van het succes ligt in eenvoudig te bedienen apparatuur”, zegt Nick Holland. “De bemanning bestaat uit topatleten die zo weinig mogelijk tijd willen spenderen met het managen van de elektrische systemen. Daarom moet alles direct, met een druk op de knop werken, waarbij een alarm alleen afgaat wanneer het absoluut noodzakelijk is.” 

Voor de 2017-18 race zal iedere zeilboot worden uitgevoerd met een extra water aangedreven oplaadsysteem. Ook kan de output van dit apparaat en alle andere oplaadpunt-inputs real time worden bekeken in de Power Project monitoring pagina op de officiële Volvo website. 

De wedstrijd begint in Alicante in oktober 2017. Alle details vindt u op: www.volvooceanrace.com